EYT’li Vatandaşlara 5’li Kazanç! Emekli Maaşlarına Yapılan Zam Sonrası Hesaplar Belli Oldu

Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası olarak bilinen (EYT)’de başvurular yapıldıktan sonra aybaşından geçerli olmak üzere maaşlar hesaplanacak. 3 dönem için yapılacak hesaplamada aylık bağlama oranı, enflasyon verileri ve yapılan zamlarda yer alacak.

EYT’li Vatandaşlara 5’li Kazanç! Emekli Maaşlarına Yapılan Zam Sonrası Hesaplar Belli Oldu

Şu aşamada emekli olan her vatandaş için EYT li olanlarında maaşı üç ayrı dönem için hesaplama yapılacak. Emekli maaşlarında etkili olan en önemli etken prime esas olan kazanç oluyor. SGK bildirilen maaş tutarı ne kadar yüksek olursa emekli maaşı da o derecede yüksek oluyor. Asgari ücret üzerinden bildirilen sigortalılar emekli olduklarında tabana yakın maaş alacak.

Hesaplamada 3 Ayrı Dönem Var

Birinci dönemde yer alanlar, 2000 yılı öncesinde geçerli olan prim ve kazançlar dikkate alınacak. Burada aylık bağlama oranları yüzde 70 seviyesinden hesaplanacak. Bunun üzerine güncelleme katsayısı yani sigortalının kazançlarının büyüklüğü önem kazanıyor. Böylece 20 ile 30 yıl önceki maaşlar günümüze göre güncellenmiş oluyor.

İkinci dönemde bulunanlar ise 2000 ile 2008 yılının 10. Ayı arasında yer alıyor. Gösterge ile büyümü hızı dikkate alınarak güncelleme rakamlarına ekleme yapılıyor. Bu sayede aylık bağlama oranlarında ortaya çıkan düşüş engellenmiş oluyor.

Üçüncü dönemde yer alanlar ise 2008 yılının 10. Ayından sonraki dönem önem kazanıyor. Bu dönemde ise kazançlar yüzde 40 seviyelerine inen aylık bağlama oranı ile çarpılıyor. Büyüme hızının devreye girmesi ile yüzde 30 ve enflasyon katkısı girilerek rakam güncellenmiş oluyor.

Tüm hesaplamalar yapıldıktan sonra toplanarak emekli maaşı belirlenmiş oluyor. Bu süreç dâhilinde emekli vatandaşlara yılda iki kaz yapılan enflasyon artışları maaşları olumlu yönde etkilerken yükseltmiş oluyor.

Kazançları sabit olan birisi için emekli maaşında bir düşme yaşanmıyor aksine yükselme söz konusu oluyor. Fakat yüksek kazançtan çalışan bir kişi daha sonra asgari ücret ile çalışması halinde, yüksek kazançtan hesaplanan maaş asgari ücretle daha az artmış oluyor.

Maaşı 8 bin lira olan bir kişinin yüksek kazançtan devam etmesi durumunda alacağı emekli maaşı 10 bin lira olurken, asgari ücrete geçtiğinde maaş 9 bin lira olarak gerçekleşecek.